רוצים לפרסם את העסק שלכם? הגיעו ליותר מ-100,000 קוראים מדי חודש! צרו קשר עכשיו והתחילו להגדיל את החשיפה שלכם.

כמה יהודים יש במרוקו והאם אפשר לבקר בבתי הכנסת שם?

כמה יהודים יש במרוקו? זו לא רק שאלה מספרית – אלא מסע מרתק בין היסטוריה חיה, תרבות עשירה ואתרים יהודיים קסומים בלב מרוקו.
שתפו ע"י:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
תוכן העניינים

כמה יהודים יש במרוקו והאם אפשר לבקר בבתי הכנסת שם?

מרוקו היא מדינה שמושכת אליה מטיילים מכל העולם בזכות הנופים עוצרי הנשימה, השווקים הססגוניים, הארכיטקטורה המרהיבה – וגם בזכות ההיסטוריה היהודית העשירה והעמוקה שלה. שאלה שחוזרת לא מעט בקרב מטיילים שומרי מסורת או פשוט מתעניינים בהיסטוריה יהודית היא: כמה יהודים יש במרוקו כיום, ועד כמה נשאר משהו מהקהילה המפוארת שפעם פרחה כאן?

הקהילה היהודית המרוקנית – שריד חי מהעבר

נכון לשנת 2025, התשובה לשאלה כמה יהודים יש במרוקו מפתיעה: רק כ-1,000 יהודים חיים במדינה כולה, ריכוז קטן בהשוואה לעבר, אז חיו במרוקו מאות אלפי יהודים. עם זאת, המספר אינו מספר את כל הסיפור. הקהילה היהודית אמנם מצומצמת, אך בתי הכנסת, בתי העלמין, המוזיאונים והסמטאות היהודיות ("מלח") עדיין מספרים סיפור של חיים, תרבות ושורשים.

 

ביטוח נסיעות פספורט קארד

 

ביקור בבתי הכנסת – מסע בזמן

מרוקו מציעה חוויית עומק נדירה למי שמעוניין להתחבר לעבר היהודי של צפון אפריקה. בערים כמו פס, מקנס, מרקש וקזבלנקה ניתן למצוא בתי כנסת עתיקים, חלקם בני מאות שנים, ששרדו את תהפוכות הזמן. בית הכנסת אבן דנאן בפס הוא דוגמה מרשימה לכך – מבנה עתיק בעל עיטורים מרוקאים, ששופץ ושומר באהבה. ביקור במקום כזה מרגש לא רק את שומרי המסורת, אלא כל מי שמתחבר להיסטוריה חיה.

כמה יהודים יש במרוקו – אבל כמה נשאר ממורשתם?

זו אולי הנקודה המרתקת ביותר: למרות שמספרם של יהודי מרוקו כיום קטן, ההשפעה התרבותית והמורשת שלהם חיות ונושמות. הסמטאות היהודיות בערי מרוקו מלאות בקסם מיוחד – מבתי כנסת קטנים שעדיין פעילים, דרך מוזיאונים פרטיים שמציגים פריטים מהעבר, ועד סיפורים אישיים של מרוקאים מוסלמים שזוכרים את השכנים היהודים שלהם באהבה וגעגוע. לא משנה כמה יהודים יש במרוקו, ברור שהנוכחות שלהם הותירה חותם עמוק.

חוויה תיירותית מרגשת

אם אתם מתכננים טיול למרוקו, חשוב לדעת שמלבד החופים והשווקים, יש כאן עולם יהודי שלם שמחכה לכם. סיורים מיוחדים מתמקדים במורשת היהודית ומציעים ביקור בבתי כנסת, בתי עלמין, מוזיאונים ומפגשים מרגשים עם חברי הקהילה. לא צריך להיות חוקר היסטוריה כדי להתרגש – מספיק להיכנס לבית כנסת עתיק ולדמיין את הקולות, הריחות והחיים שהיו כאן לפני 70 או 100 שנה. השאלה כמה יהודים יש במרוקו תקבל פתאום משמעות חדשה: לא מספרים בלבד, אלא חיבור אנושי ותרבותי שממשיך להדהד גם היום.

ביטוח נסיעות מעניק שקט נפשי לכל מצב – מביטול טיסה ועד טיפול רפואי דחוף: התקשרו עכשיו.

המלצות למדריכים מקומיים וסיורים יהודיים במרוקו

אם אתם רוצים לחוות את מרוקו היהודית באמת, כדאי להיעזר במדריכים מקומיים שמתמחים במסלולים הקשורים להיסטוריה ולתרבות של הקהילה היהודית. הנה כמה המלצות:

  1. ג'וזף טולידאנו – מדריך פרטי מרקש והסביבה

אחד המדריכים המובילים בתחום המורשת היהודית. מציע סיורים פרטיים בעברית או באנגלית, עם ידע עשיר על בתי הכנסת, הקברים הקדושים, וההיסטוריה של היהודים במרקש, אגדיר והרי האטלס.

  1. Jewish Morocco Tours

חברת תיירות ייעודית לטיולים יהודיים ברחבי מרוקו – כולל ביקורים בבתי כנסת פעילים, מפגש עם בני הקהילה המקומית, ואתרים כמו קבר ר' חיים פינטו בקזבלנקה וקבר ר' עמרם בן דיוואן באסווארה. הסיורים מותאמים גם לשומרי מסורת.

  1. G2 Travel – טיולים כשרים וקהילתיים

חברה ישראלית עם ניסיון רב בטיולים כשרים למרוקו. התוכניות כוללות לינה במלונות עם מטבח כשר, בתי כנסת עם מניין, והדרכה צמודה בעברית על הקשר היהודי למרוקו.

  1. המלצה מיוחדת: מוזיאון המורשת היהודית בקזבלנקה

במסגרת סיור עצמאי או מודרך – אל תוותרו על ביקור במוזיאון היהודי היחיד בעולם הערבי. המקום מספר את סיפורם של יהודי מרוקו דרך חפצים, תמונות וארכיונים נדירים.

 

ביטוח נסיעות לחול פספורטכארד טלפון

 

לא משנה כמה יהודים יש במרוקו כיום

את הסיפור שלהם אפשר לראות, לשמוע ולחוות בכל פינה. הביקור באתרים היהודיים במרוקו לא רק עונה על סקרנות היסטורית, אלא גם פותח דלת למסע אישי ורגשי אל שורשי הזהות של רבים מהמבקרים.

אל תצאו מהארץ בלי ביטוח – נסיעה לחו"ל ללא כיסוי רפואי עלולה לעלות ביוקר: רכשו עכשיו.

כותב התוכן: נועם יעקב

חובב טיולים וכתיבה, מביא ניסיון רב בשיתוף מידע והשראה על היעדים היפים בעולם. מתמחה ביצירת תוכן מעשיר למטיילים, עם דגש על חוויות בלתי נשכחות.

שאלות נפוצות
נכון ל-2025, חיים במרוקו כ-1,000 יהודים בלבד, בעיקר בקזבלנקה, מרקש ופס.
כן, בתי כנסת רבים פתוחים למבקרים – חלקם שופצו ומשמשים כמוזיאונים או אתרי מורשת.
בהחלט. קיימות חברות תיירות המציעות סיורים יהודיים, כולל ביקורים בקברי צדיקים ובתי כנסת.
המעטים שנותרו מנהלים אורח חיים מסורתי, וחלקם אף מקיימים מניינים פעילים בערים המרכזיות.
קחו את הביטוח המושלם ותהיו רגועים

מלאו את הטופס ונחזור עם הצעה ביטוח נסיעות לחול